9 βήματα για ασφαλής αγορές Online
Μάϊος 2, 2015

9 βήματα για ασφαλής αγορές Online

Λόγω του ανταγωνισμού, τα ηλεκτρονικά καταστήματα συχνά προσφέρουν χαμηλές τιμές αντί να επικεντρωθούν στην ασφάλεια των συστημάτων τους. Δοκιμάζεις λοιπόν τις προσφορές για “free shipping” γιατί θεωρείς ότι θα γλιτώσεις αρκετά χρήματα. Πριν παραλάβεις όμως τα προϊόντα σου θα πρέπει φυσικά να τα πληρώσεις, και ένας εύκολος, απλός και ασφαλής τρόπος είναι η χρήση μίας credit card.

Πώς όμως θα κινηθείς έτσι ώστε να πραγματοποιήσεις μία 100% ασφαλή αγορά χωρίς να διαρεύσουν τα δεδομένα σου στο διαδίκτυο?

ΔΕΣ ΠΑΡΑΚΑΤΩ 9 ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΒΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙΣ:

1. Συνδέσου με ένα ασφαλή και κρυπτογραφημένο δίκτυο.

Μερικοί browsers χρησιμοποιούν το σύμβολο ενός κλειστού λουκέρου ως υπόδειξη ότι η σύνδεση του δικτύου είναι ασφαλής.
Μπορεί επίσης κανέις να κοιτάξει και την ένδειξη “[https” https”] στο μπροστά μέρος της διεύθυνσης Url, αντί για το συνηθισμένο”[http,” http,”] για να διακρίνει ένα ασφαλή δίκτυο.

Αποφύγετε να στείλετε της πληροφορίες της πιστωτικής σας κάρτας μέσω e-mail όταν βρίσκεστε σε ένα μη-ασφαλές δίκτυο.

Ενώ το e-mail μπορεί να σας φαίνεται ιδιωτικό, είναι πάρα πολύ εύκολο για κάποιον άλλον χρήστη που χρησιμοποιεί το ίδιο δίκτυο, να παρακολουθήσει την συναλλαγή σας.

Παρομοίως, αποφύγετε να χρησιμοποιήσετε άγνωστα ασύρματα δίκτυα για να στέιλετε τα στοιχεία της κάρτας σας ή να πραγματοποιήσετε online αγορές.
Αποφύγετε κατά κόρον τις online αγορές σας όταν βρίσκεστε σε δημόσιο ασύρματο δίκτυο.

2. Πληκτρολογήστε απευθείας την διεύθυνση από το website που θέλετε να πραγματοποιήσετε αγορές.

Προσπαθήστε όσο μπορείτε να κατευθύνεστε στα site αυτά άμεσα και όχι χρησιμοποιώντας κάποιο link που έχετε εντοπίσει μετά από αναζήτηση.
Αυτό μειώνει τον κίνδυνο να καταλήξετε σε κάποιο από τα αποκαλούμενα “phishing sites” τα οποία μιμούνται τα αυθεντικά site έτσι ώστε να αποκομίσουν ή κοινώς να “κλέψουν” τις πληροφορίες και τα στοιχεία των καρτών σας.

Κυρίως όμως προσπαθήστε να μην ακολουθείτε links από e-mails, για να πραγματοποιήσετε τις αγορές σας, εκτός και αν είστε απολύτως σίγουροι ότι το συγκεκριμένο e-mail ανήκει σε κάποιον έμπιστο και έντιμο έμπορο.
Αυτά τα λεγόμενα phising ή mimic emails είναι μία από τις πιο κοινές απάτες που κυκλοφορούν online.

3. Συγκεντρώστε τα προϊόντα που σκοπεύετε να αγοράσετε.

Ανάλογα με το site από το οποίο αγοράζετε, αυτό μπορεί να αφορά και την δημοπρασία ενός προϊόντος πριν από την αγορά του, ή την διαδικασία άμεσης αγοράς του πατώντας την ένδειξη/button “Add to Cart” στο συγκεκριμένο προϊόν.

4. Κάντε κλικ στο κατάλληλο κουμπί για να αγοράσετε τα αντικείμενα που έχετε επιλέξει.

Αυτό απαιτεί την εύρεση του εικονιδίου ενός καλαθιού (shopping card) ή της λέξης “cart” και την επιλογή του με ένα κλικ. Μετά από αυτό ακολουθεί το κλικ στην ένδειξη “Check Out” ή “Check Out Now”.

5. Εισάγετε τις πληροφορίες για την αποστολή των προϊόντων που θέλετε να αγοράσετε.

Σε αυτό το βήμα, μπορεί να μην μπορείτε να διακρίνετε το τελικό ποσό που πρέπει να πληρώσετε, καθώς η ιστοσελίδα μπορεί να χρειάζεται τον ταχυδρομικό σας κώδικα (zip/postal code) για να υπολογίσει και το συνόλο των μεταφορικών σας.

6. Εισάγετε τα στοιχεία χρέωσης σας (billing information).

Αυτά θα πρέπει να ταιριάζουν με τα στοιχεία που βρίσκονται στην πιστωτική σας κάρτα.

Πολλά websites σας δίνουν την δυνατότητα να αντιγράψετε τα στοιχεία αποστολής σας που έχετε ήδη πληκτρολογήσει, στα στοιχεία χρέσωσης σας, πατώντας κλικ σε ένα συγκεκριμένο σημείο/button.

7.Εισάγετε τα στοιχεία της πιστωτικής σας κάρτας.

Αυτά αφορούν:

Το όνομα σας όπως ακριβώς αναγράφετε πάνω στην κάρτα σας.

Τον αριθμό της κάρτας σας.

Την ημερομηνία λήξης της κάρτας σας.

Το 3-4 ψήφιο αριθμό ασφαλέιας (security code) στο πίσω μέρος της κάρτας σας.

Μπορεί επίσης να χρειαστεί να πληκτρολογήσετε τον ταχυδρομικό κώδικα χρέωσης, της κάρτας σας ξανά, ή το τηλέφωνο σας που αναφέρεται στην δήλωση της πιστωτικής σας κάρτας.

8. Κάντε κλικ στο κατάλληλο κουμπί για να ολοκληρωθεί η αγορά σας μέσω της πιστωτικής σας κάρτας.

9. Εκτυπώστε την οθόνη επιβεβαίωσης ή την απόδειξη της αγοράς σας που θα λάβετε μετά την ολοκλήρωση της συναλλαγής σας, και φυλάξτε της σε ένα ασφαλές σημείο μέχρι να παραλάβετε το προϊόν που έχετε αγοράσει.

Ακολουθώντας προσεκτικά τα παραπάνω βήματα θα μπορέσετε να κάνετε ασφαλή αγορές μέσω των ηλεκτρονικών καταστημάτων. Και μην ξεχνάτε να έχετε πάντα τα μάτια σας ανοιχτά. Καλές Αγορές!

H EASYCOMTECH ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΖΕΙ 100% ΑΣΦΑΛΗ ESHOP

Σχετικά Άρθρα

Σημαντικές συμβουλές και “κόλπα” για το Facebook που πρέπει να ξέρετε...
Μάϊος 14, 2015
Τα 14 κρίσιμης σημασίας τεχνολογικά συστατικά για ένα επιτυχημένο e-shop
Ιούνιος 19, 2015